close

A vetélés – küzdelem a veszteséggel és a kétségbeeséssel

A vetélés olyan, mint hirtelen felriadni egy szép álomból. A veszteség érzésével pedig sajnos gyakran együtt jár a kétségbeesés: hiszen mi lesz, ha sohasem lesz gyermeked…

Abban a pillanatban, hogy megpillantod a pozitív terhességi tesztet, az egész életed örökre megváltozik. Hiszen még annyi minden történhet a méhedben fejlődő kis magzattal… Mostantól kezdve minden gondolatodban, álmodban, tervedben szerepelni fog a gyerek. Egy hús-vér gyerek, tíz kéz- és tíz lábujjal; egy gyerek, aki olyannyira valóságos, hogy nevet kell adnod neki.

Nem csoda hát, hogy olyan megdöbbentő és pusztító érzés egy vetélés. Mardos az üresség, a szomorúság és az elviselhetetlen szívfájdalom, amit valahogyan mégis túl kell élned.

A vetélés okairól

A legtöbb vetélés a 12. hét előtt történik. Rendszerint a magzat fejődésének rendellenessége okozza az első kritikus trimeszterben, amikor a kisbaba létfontosságú szervei fejlődnek.

Tudni, hogy valami rossz történt, valamelyest enyhítheti az elkeseredettség érzését, de természetesen vajmi kevés vigaszt nyújt. Tovább rontja a helyzetet, hogy a vetélés nyomában kétségeid támadhatnak. Valami baj van velem? Lehetek valaha anya? Meg merjem-e újra próbálni?

A vetélés korai jelei

A vetélést sajnos nem tudod megállítani. Rendszerint a menstruációt megelőző görcshöz hasonló fájdalommal kezdődik, amit vérzés követ. A vérzés azonban a terhesség korai szakaszában nem szükségszerűen a vetélés jele, ezért mindenképpen és mielőbb keresd fel az orvosodat! A hüvelyi ultrahang ki fogja mutatni, hogy valóban vetélésről van-e szó. Ha igen, akkor a vizsgálat azt is megállapítja, hogy megbirkózik-e a szervezeted egyedül a problémával vagy külső beavatkozásra van szükség.

Mit lehet tenni?

Hívd fel védőnődet, aki értesíti a kórházat a jöveteledről. Érkezéskor az orvos elvégez egy vizsgálatot annak megállapítása érdekében, hogy a vetélés teljes vagy részleges. Ha teljes vetélést állapít meg, akkor hazaenged. Ha viszont a vetélés részleges vagy bizonytalan, hogy valóban megtörtént-e, ultrahangvizsgálat következik. Ép méhlepény esetén valószínűleg rád bízzák a döntést a továbbiakról. Lehetőségeid:

a) Várakozás folyamatos megfigyelés mellett.
b) Tabletta, amely megindítja a természetes szülést, ezáltal pedig megbizonyosodhattok róla, hogy a méh teljesen üres. Ez megfigyelést igényel és rendszerint vissza kell menned a kórházba.
c) Méhtágítás és méhkaparó műtét, amelyet követően pár óráig még a kórházban kell maradnod.

Próbálkozz újra!

Egy vetélés után körülbelül egy hónapnak kell eltelnie, mire normalizálódik a ciklus. De ne felejtsd el, hogy bármikor ismét próbálkozhatsz, amikor csak késztetést érzel rá. Az, hogy egyszer elvetéltél, nem jelenti azt, hogy ez újra meg fog veled történni. Tény persze, hogy azoknál a nőknél, akik egy vagy két vetélésen már túlvannak, nagyobb a kockázat. De a valószínűség csak egy dolog.

Megelőzés

Lehet-e valamit tenni a vetélés megelőzése érdekében? Sajnos, nem igazán. A tested maga építi fel a maga rendszerét a kis jövevénynek – te csak annyit tehetsz, hogy nem dohányzol, kerülöd a drogokat, az alkoholt és nem erőlteted meg magadat. Sajnos, semmi mást.
Amit viszont megtehetsz, hogy újra próbálkozol és nem veszíted el a hitedet. Ti, kismamák, tartsátok egymásban a lelket – hiszen nem vagytok egyedül!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...