close

A köldökzsinórvér

A köldökzsinórban található vér vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek egy esetleges későbbi betegség során jól hasznosíthatóak. Ennek köszönhető, hogy egyre több leendő szülőnek ajánlják fel a lehetőséget a köldökzsinórvér tárolására, hiszen így az szükség esetén elérhető lehet. De valóban olyan fontos ez? Megpróbáljuk körbejárni a témát.

Az őssejtek egészen különleges sejtek, amelyeknek végső funkciója nem előre meghatározott. Ezért számtalan különböző sejttípussá fejlődhetnek, mindez pedig éppen a magzati fejlődés kezdetén játszódik le. Később az őssejtek különböző típusú sejtekké érnek, amelyek aztán az agyat, az idegeket, a csontokat, az izmokat, a bőrt stb. alkotják. Ez az tehát, ami olyan csodálatos bennük.

Az őssejteket mostanában gyakran kulcsszerepet játszó anyagként említik az olyan betegségek jövőbeni gyógyítását illetően, mint a gutaütés, a cukorbaj, a szívbetegségek, sőt: a bénulás. Már manapság is vannak olyan, különböző vérbetegségekben (pl. leukémia, azaz vérrák) és bizonyos veleszületett vérbetegségekben szenvedő betegek, akiket őssejtkezeléssel gyógyítanak – ilyen pl. a csontvelőátültetés. A csontvelő vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek képesek bármilyen vérsejtté fejlődni (fehér- vagy vörösvérsejtté, illetve vérlemezkévé, azaz trombocitává). Az átültetések pedig gyakran a betegek életét mentik meg.

 
Az eltárolt köldökzsinórvér
Egy újszülött kisbaba köldökzsinórvérje épp olyan vérképző őssejteket tartalmaz, mint a magzati májában jelen lévők, amelyek a szervek regenerációjának bázisát képezik. Épp ezért, az esetleges jövőbeli szükségletek kielégítése céljából ajánlják fel különféle magáncégek a leendő szülőknek a kölcsökzsinórvér levételét és tárolását.

A köldökzsinórvér megoldást jelenthet, ha a gyerek később megbetegszik vagy balesetet szenved, és gyorsan szükség van megfelelő őssejtekre. Ilyenkor hasznos, ha elérhetőek a saját őssejtek, hiszen nem kell önkéntes donort keresni sem a családban, sem a donorregiszterekben. Mivel pedig az őssejt, amelyet a gyerek kap, a sajátja, nincs meg az a kockázat sem, hogy a szervezetéből kilökődik. Ez ugyanis sajnos előfordul, ha valaki mástól kap őssejtet a páciens. Ugyanakkor vizsgálatok kimutatták, hogy nincs olyan határozott orvosi indok, amiért le kellene venni újszülött korban az őssejteket. Annak a kockázata ugyanis, hogy a gyereknek szüksége lesz a későbbiekben rájuk, nagyon kicsi: mindössze 0.05 %.

Ennek ellenére számos európai ország létesített nemzeti biobankokat, amelyeknek fölösleges köldökzsinórvért lehet adományozni. A biobankokhoz fordulhatnak az egészségügyi intézmények, ha megfelelő donort keresnek egy beteg számára, akinek transzplantációra van szüksége, legyen akár felnőtt, akár gyerek.

A köldökzsinórvér magánúton történő tárolásának költségei ma megközelítőleg 2700 euróra tehetők.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...