close

Testvér a láthatáron

Ismét babát vársz? Gratulálunk! Olvasd el tanácsainkat, hogyan készítheted fel nagyobbik gyermekedet az előtte álló változásokra. Mert ahogy az idő telik, már nem ketten, hanem hárman várjátok a babát. Egyikőtök szerint viszont ez nem biztos, hogy olyan jó ötlet…

Képzeld el a következő helyzetet: egy nap a párod egy másik nővel vagy férfival állít haza és arra kér, hogy legyél kedves az új feleségével/férjével, mert mindkettőtöket egyformán szeret. Gondold csak végig, mennyi „vicces” dolog történne ezt követően veletek…

A féltékenység természetes

Ha beleélted magad a fent leírt szituációba, rögtön nyilvánvalóvá válik számodra, hogy némi féltékenység várható lesz az új baba érkezése kapcsán is. Semmiképpen ne várd el a gyerektől, hogy ugyanannyira örüljön a testvérének, mint a család felnőtt tagjai.
Szerencsére nem a féltékenység az egyetlen érzés, amit az újszülött képes ébreszteni idősebb testvérében vagy testvéreiben. Egy testvér emellett képes szeretni is a kisebbet, gondoskodni róla a maga módján, gyengéden bánni vele, sőt: akár rajongani érte.

Készítsd fel a gyereket!

Néhány dolog, amit megtehetsz nagyobbik gyermeked felkészítése érdekében:
1. Hívd fel a gyerek figyelmét más, többgyerekes családokra, hogy lássa: normális, sőt: szórakoztató jelenségről van szó.
2. Ismertesd össze gyermekedet közvetlen közelről kisbabákkal. Ez segíteni fog abban, hogy a gyerkőcben tudatosuljon, milyen kicsi és gyámoltalan is egy baba – nem pedig egy, a másik gyereknél jobban értékelt játszótárs a család számára.
3. Vidd magaddal a gyereket, amikor kontrollra mész a védőnőhöz, illetve az ultrahangra is, hadd lássa a kistestvér mocorgását. Ha ő is a folyamat részese lehet, izgatottá válik és valószínűleg kevésbé lesz féltékeny.
4. Meséld el gyermekednek, hogy egy kisbabának mennyi segítségre van szüksége és hogy esetleg szokatlan dolgokat csinálhat, például sokat sír. Ezáltal a nagyobbik gyerek kicsit felsőbbrendűnek érzi majd maját és remélhetőleg toleránsabb lesz az újszülött igényeivel szemben.
5. Ha nagyobbik gyermeked kiköltözik a kiságyból vagy egyéb változást tapasztalsz rajta, például bújósabb lesz, az már a kicsi érkezésével kapcsolatos változások előszele. Néhány hónapra akár el is rakhatjátok a kiságyat – így ha egyszer ismét feltűnik, hogy a kistestvér beleköltözhessen, kevésbé érzi majd úgy a gyerek, hogy elfoglalták a felségterületét.

Neked is lenne pár tanácsod? Örömmel vennénk, ha megosztanád velünk őket!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...