close

Játszani unalmas

Tornyokat építeni vagy szépen lefektetni egymás mellé az ágyba a plüssmackókat nem valami izgalmas dolog – számodra legalábbis. Alighanem bűntudatod is van amiatt, hogy nem akarsz játszani. Ahelyett azonban, hogy ezen izgatod magad, jobb, ha inkább nézőpontot váltasz.

Nem teljesen igaz, hogy játszani unalmas – egyszerűen csak másmilyen játékokat szeretsz manapság. Kinőttél a duplózásból, a plüssmackókból, a homoktortasütésből és a matchboxokkal való lavírozásból. Ez természetes! Mégis bűntudatod van amiatt, hogy reménytelenül unalmasnak találod a kicsik játékait, és csemetéd hiába várja, hogy menj és játssz vele. Ezt tovább tetézi, hogy pontosan érzed: szüksége lenne a közösen eltöltött időre.

Közös játék

Ne érezd rosszul magad, vedd könnyedén a dolgokat! Szabad neked is nemet mondani. Megérdemelsz egy kis szabadidőt, még akkor is, ha az már sosem lesz olyan, mint valaha. Mert a magadra fordított idő ebben az időszakban bizony luxus.

Könnyebb jó játszótársnak lenned, ha örömödet leled abban, amit éppen csináltok. Gondolkodj másképp, mint eddig! Találd ki, mi az, amit te akarsz csinálni? Ez a hozzáállás persze kissé önzőnek tűnik, mégse félj kompromisszumot kötni a gyerekkel.

Néhány kipróbálásra érdemes praktika:

• Ne egymással, hanem egymás mellett játsszatok. Azaz: csináljatok két különböző dolgot, így mindenki élvezi majd az együttlétet.
• Vondd be a gyereket a te „játékaidba”: például tornázzatok, menjetek ide-oda, tevékenykedjetek a kertben, főzzetek vagy lapozzátok át együtt a magazinokat.
• Kezdj játszani a gyerekkel, aztán amikor belemerült, akkor hagyd, hadd játsszon tovább egyedül.
• Néha hívj játszótársakat, akik tehermentesítenek téged.

Neked is van pár ötleted? Oszd meg velünk!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...