close

Itt a bilizés ideje!

Úgy látod, legfőbb ideje búcsút mondani a pelenkának? Szemlátomást ez a gyermekednek sincs ellenére? Nagyszerű! Lássuk, milyen trükkökkel tudod rávenni a bilizésre!

Anyai ösztönöd azt súgja, ideje beszerezni egy bilit vagy egy WC-gyerekülőkét? Valóban nem árt, ha kéznél van, amikor totyogó csemetéd kezd egyre nagyobb érdeklődést mutatni a „felnőtt” WC iránt. Netán már utánozza is, hogy trónolnak a nagyok? Akkor kezdj hamar válogatni a rengetegféle bili között – hiszen a boltok számtalan formájút és méretűt kínálnak. Egy a lényeg: mindenképp stabil bilit válassz, esetleg háttámlásat. Akár gyermeked véleményét is kikérheted.

Vágjunk bele!

Először is mutasd meg a gyereknek az új szerzeményt és próbáld ráültetni. Adhatsz neki egy képeskönyvet is, hadd lapozgassa közben. Ne aggódj, ha eleinte nem történik semmi. Kell hozzá egy kis idő, mire a gyerek megérti a kapcsolatot a testi késztetés és a bili között.
Légy szemfüles: figyeld a gyereket és próbáld lefordítani a testbeszédét! Ha úgy látod, valami készülőben van, kapd fel és irány a bili!

Eleinte főleg közvetlenül evés és alvás után várható a produktum. Egyszerűen vedd le a gyerekről ilyenkor a pelenkát és miközben ő a bilin ücsörög, mesélj neki valamit.

Ne feledd: a csupasz ülep és a kéznél lévő bili a legelső lépés ahhoz, hogy a gyerek szobatiszta legyen, és végre búcsút mondhassatok a pelenkának!

Vezesd rá!

A következő lépés, hogy gyakran megkérdezed csemetédet, ki kell-e mennie. Soha ne sürgesd – de ha a válasz igen, azonnal lépj akcióba!
A togyogó gyerek először is megtanulja felismerni a pisilési vagy kakilási ingert. Az csak a következő lépés, hogy vissza is tudja tartani egészen addig, amíg rá nem ülteted letolt nadrággal a bilire. De előbb vagy utóbb ez is meg fog történni. Idővel egyre jobban megbízhatsz gyermekedben: hamarosan éppen időben fogja jelezni, ha aktuális a bilizés!

Tippek és praktikák, hogy a biliprojektet mielőbb siker koronázza:
• Ügyelj rá, hogy sokat igyon a gyerek. Ez segíti az emésztést, így a bilizés is hamarabb eredményes lesz.
• Mutass példát! Amikor a gyerek bilizni indul, te is menj WC-re!
• Hagyd nyitva a WC-ajtót, hogy a gyerek a lehető a leghamarabb eljuthasson a célhoz magától is!
• Vegyél bilit a kicsi babájának vagy mackójának is és tedd az igazi mellé. Ettől az egész tanulási folyamat szórakoztatóvá válik.
Sok szerencsét! Meséld el nekünk, ti hogy álltok!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...