close

Írásra készen

Gyermeked motoros készségeinek fejlesztésével és érdeklődésének felkeltésével könnyedén, észrevétlenül lefektetheted az írástanulás alapjait.

Az öt év alatti gyerekek általában még nem állnak készen arra, hogy formális instrukciókra reagáljanak. Ezért jobb, ha nem erőlteted az írást egy kisebb gyereknél, ha a lurkó magától nem érdeklődik iránta. Ráér később is! Viszont gondoskodj róla, hogy a kicsi lásson írni téged és dicsérd meg minden írással és olvasással kapcsolatos próbálkozását.
Gyermeked íráskészségét megalapozhatod a motoros képességek fejlesztésével és a kicsi érdeklődésének felébresztésével. Ötleteink a következők:

Étterem otthon

Tervezzétek meg együtt a vacsorát az étlappal együtt. Írjátok le a lakoma minden egyes fogását, a kicsi pedig illusztrálja azokat. Ezután olvassátok fel közösen, mi szerepel az étlapon és meséljétek el hozzá azt is, mi látható a képeken – így a gyermek magabiztosan „felolvassa” majd vacsoraidőben is a családnak, mint egy pincér.

Kifestők

Rakj a gyerek elé érdekes kifestőket és mutasd meg neki, hogyan kell a vonalakon belül maradni. Ez kitűnően fejleszti a kicsi motoros képességeit. Amikor aztán eljön az írástanulás ideje, a sokat kifestőző gyerek könnyebben formálja majd a betűket.

Készítsetek útinaplót!

Készítsetek könyveket a családi kirándulásokról, egy-egy érdekes napról vagy a nyaralásról. Gyűjtsetek képeslapokat, katalógusokat és ragasszátok a saját készítésű fotók mellé őket. Legyen a könyvben helye a gyerkőc által talált kincseknek, pl. a kagylóknak és madártollaknak, és persze írjátok bele a könyvbe az utazások történetét is. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy megmutasd csemetédnek, hogy milyen élvezetes az írást emlékek és ötletek rögzítésére használni.

Ez itt a testem!

Készíts fényképeket gyermekedről és címkézzétek fel közösen a kicsi testrészeit.

Tapintókönyv házilag

Készítsetek könyvet különféle, érdekes textúrájú anyagokról. Kerülhet bele például dörzspapír, ruhaanyag, mókás pukkanós fólia, hullámpapír vagy műanyag szatyor. Mindegyikből vágjatok ki egy darabkát és írjátok a minta alá pár szóval, milyen a tapintása.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...