close

Festék festék hátán

A festés kreatív és szórakoztató dolog. Kapj hát a kezedbe te is egy ecsetet és fedezd fel csemetéddel együtt rég elfeledett készségeidet!

A legnagyobb felfordulással járó dolgok egyike, amikor a gyerkőc nekilát felfedezni az alkotás örömét – például a festést. Biztos emlékszel még rá, mekkora öröm volt számodra is játszani a színekkel és a festékekkel. Úgyhogy ülj le csemetéddel és élvezzétek együtt a dolgot! Adunk hozzá pár szuper tippet is.

1) Gyümölcs- és zöldségnyomda. Ehhez először vagdoss fel gyümölcsöket és zöldségeket. Ezután önts kis adag festéket egy jégkrémes doboz tetejére vagy egy csészealátétre. Ilyen célra leginkább az alma, a narancs és a krumpli való.

Tisztábban megúszod, ha először befested a gyümölcsöt és a zöldséget, ám a kétévesek természetesen jobban szeretik a „nyomdát” inkább maguk mártogatni a festékbe. Biztos, ami biztos, legyen kéznél egy tál víz a mosakodáshoz…

2) Festés nedves papírra. Alkossatok víz alatti jeleneteket! A festés előtt benedvesített papír hatására a vonalak érdekesen elmosódnak. Akkor a legjobb, ha ezzel a technikával egyenes felületen dolgoztok.

3) Festés különböző felületekre. Próbáljátok ki, hogy nem sima papírra, hanem például egy darabka tapétára vagy textilre pingáltok valamit. Tegyetek egy kis csillámot a sárga festékhez és fessetek aranyrögös sziklákat. De alkothattok alufóliára vagy papírtányérra is.

4) Dobozfestés. Ha van egy nagy kartondobozod, tedd ki a szabadba, hadd pingálja tele a gyerek. Ez nem utolsó móka napos időben egy legfeljebb négyfős gyerekcsapat számára sem – minden kicsinek jut egy oldal.

5) Festés golyókkal. Dobjatok egy golyót egy kis adag előre kiszedett festékbe, majd vegyétek ki kanállal és rakjátok egy tálcára, amit előzetesen leborítottatok papírral. Ezt ismételgessétek addig, amíg ki nem alakul a papíron egy látványos minta.

6) Festés kisautókkal. Mártsátok festékbe az autó kerekeit és gurigázzatok vele a papíron, hogy ott maradjanak a keréknyomok. Használjatok különféle színeket. Ezzel a módszerrel egészen egyedi, tarka csomagolópapírokat készíthettek.

7) Festés madártollal. Az ecsetek használata mellett próbálkozzatok bátran más tárgyakkal is. Fültisztító pálcika segítségével például részletgazdagabb műveket tud alkotni a gyerek. A fadarabok és madártollak remek természetes alternatívát jelentenek, szivaccsal pedig gyorsan lehet nagy felületeket festeni. Használjatok változatos eszközöket egyazon festményen, hogy újszerű textúrákat hozhasson létre a lurkó – na meg persze, hogy ne veszítse el hamar az érdeklődését.

Vannak további ötleteid? Kíváncsian várjuk őket!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...