close

Egykéből testvér

Sokféleképpen lehet enyhíteni a kistesvér érkezésével járó stresszt és szorongást. Ezek egyike, amikor egyszerűen hagyod, hogy a nagyobb gyerek annyira irigy legyen, amennyire csak akar.

Köszöntünk ismét a kisbabások világában! Ahol a kis dolgok számítanak, ahol egy kis alvásért is meg kell küzdened és ahol azt sem tudod, hol áll a fejed. A dolgok ráadásul most még tovább bonyolódnak. Te szerencsére már tudod, hogy ennek az életszakasznak is vége lesz egyszer és túl fogod élni. Ám nagyobbik gyerekednek erről sajnos fogalma sincs: neki minden új és – finoman szólva – nem minden komplikációtól mentes. Készülj fel arra, hogy nem úszod meg a féltékenységi rohamokat.

A jelenség persze teljesen érthető. Egy újszülött nem tud alkalmazkodni a testvére elvárásaihoz. Azt pedig tényleg nehéz elviselni, hogy minden figyelem másra irányul hirtelen, tetejében a kis jövevény még játszótársnak se alkalmas.

De nyugalom: van mód arra, hogy zökkenőmentesebbé tedd ezt az átmeneti életszakaszt.

Az együtt töltött idő fontossága

Ha van rá mód, kezdetben töltsön minél több időt együtt az egész család. Minden családtagnak szüksége van ugyanis arra, hogy beleszokjon új szerepébe.

Úgy látod, hogy a nagyobbik gyereked irigy és szenved a kialakult helyzettől? Neki is különleges odafigyelésre és sok törődésre van szüksége. Ez a módja annak, hogy elfogadja az új családtagot és ismét biztonságban érezze magát.

Apukák új szerepben

Gyakran egészen új feladatok hárulnak az apukára. Amíg ugyanis az anyuka el van foglalva a babával, a nagyobbik gyerek rendszerint az apjánál keres menedéket. Nagyon fontos azonban, hogy az anyuka ne hanyagolja el a nagyobbik gyereket sem. Addig majd felügyeli a csecsemőt az apuka.

Néhány tanács:

• Ne kelts bűntudatot a gyerekben: teljesen természetes, hogy féltékeny. Magyarázd meg neki, hogy megérted őt. Beszélgessetek erről a dologról. Értesd meg vele, hogy mindenféle érzelem megengedett a részéről, sőt: természetes – az egyetlen dolog, ami tilos: bántani a kisebbet.
• Hogy ne legyen féltékeny a nagyobbik gyerek, amiért a kicsi mindenféle új dolgot kap, sok szülő megajándékozza a nagyobbat – mintha a baba hozott volna neki ajándékot.
• Kérd meg a rokonokat és a barátokat, hogy előbb a nagyobbik gyerekkel foglalkozzanak, csak utána kezdjék megcsodálni a kicsit. Hozhatnak egy-egy kis ajándékot is a nagyobbiknak.
• A legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod a nagyobbik gyereket annyira bevonódni a kicsi körüli teendőkbe, amennyire csak szeretné – és amennyire csak ez lehetséges.
• Soha ne állítsd be problémának, hogy az egyik gyerek idősebb.
• Soha ne hasonlítgasd a testvéreket egymáshoz.
• Dicsérd meg a gyerekedet, ha kedvesen viszonyul a kistestvéréhez.
• Ha lehetséges és képes vagy megbirkózni a feladattal, gondoskodj arról, hogy a szoptatásra szánt idő a másik gyerek számára is kellemes legyen. Például olvashatsz neki egy különleges könyvből vagy a gyerek játszhat egy különleges játékkal, amíg te a picit eteted.

Lenne pár tipped a témával kapcsolatban? Örömmel várjuk!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...