close

Szoptatás indul!

A szoptatás kezdetéről tulajdonképpen a baba dönt: méghozzá azzal, hogy megéhezik. Ennél egyszerűbb nem is lehetne. Hiszen a szoptatáshoz mindössze annyi kell, hogy a kicsit a melledre teszed, nem? Nos, majdnem…

Ha újszülöttedet a melledre teszed, előbb-utóbb megtalálja magától a mellbimbódat. Lehet, hogy órákba telik, de az ösztönei egyszer csak elvezetik a dolog nyitjához.

Mi az a colostrum?

Közvetlenül a szülés után a babád még sűrű tejet igényel, amelyet colostrumnak neveznek: ez a babavárás ideje alatt gyűlik a melledben. A colostrum zsírokban és tápanyagokban különösen gazdag, továbbá antitesteket tartalmaz, amelyek megvédik a gyermeket a fertőzésektől az első hónapokban. A colostrum kis mennyiségben termelődik: különleges összetételére ugyanis a kisbabának csak a szülést követő első pár napban van szüksége – egészen addig, amíg az igazi tejfakadás meg nem történik.

A szoptatás kezdete

Tedd a melledre az újszülöttet a szülés után olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehetséges. A szoptatás azzal kezdődik, hogy hagyod a babát a melleden feküdni, ameddig csak akarja – a többi megy magától. A gyermeked mindig a közeledben akar lenni, a bőrödhöz simulva. Hiszen jól emlékszik a szívhangodra, amit a pocakodban hallott – az ölelésed pedig meleg és komfortos, mint az anyaméh. A karjaidban a baba tehát ismerős közegben van, hallhatja a jól megszokott hangokat és hozzájuthat a szükséges táplálékhoz is. Nem csoda hát, hogy a melleden szeret a legjobban tartózkodni.

Gyulladt mellbimbók

Sok kismamának fáj a mellbimbója a szoptatás első napjai-hetei alatt. Nincs ebben semmi meglepő: hiszen most teljesen másra használja őket, mint eddig. A további fájdalmas komplikációkat (pl. a mellbimbók kirepedezését) megelőzheted, ha meggyőződsz róla, hogy a baba helyes szopási technikával táplálkozik.

Hogy kell helyesen szopni?

Nyilvánvaló, hogy nehéz felismerned a helyes szopási technikát, ha magad is kezdő vagy a szoptatás terén. Ezért érdemes tanácsot kérned még a szülészeten. Kérd meg a nővéreket, hogy szoptatás közben ellenőrizzék, helyesen teszed-e mellre a gyereket. Ha megkapod a megfelelő segítséget a szülészeten és a partneredtől, hamar belejössz a dologba.

A sikeres szoptatás legnagyobb akadálya, ha sokat aggódsz a dolog miatt. A mell és a mellbimbó alakja és mérete semmit sem számít, ezt a hiedelmet felejtsd el – és nyugodj meg: a nők többsége igenis képes a szoptatásra. A tej mennyisége nem állandó, ez igaz, viszont mindennek van oka: a tejtermelődés rendszerint a baba igényeihez alkalmazkodik.

Biztonság és kötődés

A kismamának nyújtott segítség a szoptatás elejétől fogva kimondhatatlanul fontos. A partner sokat segíthet azzal, ha gondoskodik a többi dologról. Ez lehetővé teszi neked és a gyermekednek, hogy visszavonuljatok a magatok kis világába és csakis a szoptatásra, a becézgetésre és egymás megismerésére koncentrálhassatok. A szoptatás ugyanis nemcsak a táplálásról szól – jóval többről. Lehetőség arra, hogy megismerjétek egymást. Maga a nyugalom és a szeretet: csodálatosan meghitt dolog.

Meséld el, nálatok hogy zajlott a szoptatás első pár hete! Oszd meg velünk sikereidet és kudarcaidat!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...