close

Mitől egyediek az egyedülálló szülők?

Függetlenül attól, hogy tervezted vagy sem, az egyszülős családi életnek is vannak emlékezetes pillanatai – pozitívak és fárasztóak egyaránt. Az egyedülálló szülők helyzetével foglalkozó szakértőink tanácsai talán segítenek abban, hogy könnyebbé váljon számodra a mindennapi élet.

Ha csak nemrég lettél egyedülálló szülő, akkor valószínűleg elkél néhány jótanács, amelyek megfogadásával zökkenőmentesebbek lehetnek a hétköznapok. Ezért aztán megkérdeztük szakértőinket, Richárdot, Kamillát, Mónikát és Zsuzsát – akik mindannyian egyedül nevelik két-két gyermeküket –, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. Először is arról faggattuk őket, milyen előnyei vannak ennek az életmódnak. Mindannyian egyetértettek a következőkben:

1. Nem kell vitatkoznod és érvelned a párodnak a továbbiakban.

2. A gyerekek nélkül töltött idő csak a tiéd. Kicsit úgy élhetsz, mint egy szingli: kedvedre való ételeket ehetsz (az sem baj, ha egyszer-egyszer ezek egészségtelenek), fent maradhatsz éjszaka és azt teheted, amihez csak kedved van.

Persze újra és újra el fogsz fáradni. Amikor úgy érzed, kezd eleged lenni, vess be a szakértőink által ajánlott praktikák közül egyet-egyet:

1. Néha adj szabadságot magadnak. Például menj és feküdj le 10 percre. Csökkentened kell az önmagaddal szemben támasztott elvárásaidat. Végezd el, ami nem tűr halasztást, de ne erőlködj többet annál, mint amennyi feltétlenül szükséges.

2. Mi értelme a maximalizmusnak? Egy kis kosz a sarokban korántsem jelenti azt, hogy egy szemétdomb közepén éltek. Az élet élvezete pedig pláne nem azt jelenti, hogy az összes apró dolgot a helyén tudhatod. Ennél sokkal fontosabb, hogy elegendő időt szánj a gyerekekre.

3. Teremts magadnak némi szabadidőt, például küldd ágyba a gyerkőcöket este 8-kor. Mert még ha nem is álmosak, neked egyszerűen szükséged van arra, hogy legyen egy kis idő, amit magadra fordíthatsz. Egy végletekig kimerült szülő egész biztos, hogy nincs jó hatással a kicsikre.

4. Aludj eleget – alapvető fontosságú, hogy kellően kipihent legyél.

5. Soha ne felejtsd el, hogy lehetetlen és nem is kell mindent egyedül megcsinálnod.

Egyedülálló szülőként mi volt a legnagyobb felfedezésed? Oszd meg velünk!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...