close

Milyen gyakran és mennyi ideig szoptass?

Gyakori kérdés a kismamák körében, hogy naponta hányszor, illetve alkalmanként meddig és mennyit kell szoptatni. A kisbabáknak általában erről igen határozott véleményük van: elég csak jól megfigyelni a jelzéseiket.

A legjobb, ha rábízod a gyerekedre, hányszor szopjon egy nap, mert kisbaba és kisbaba között nagy különbség lehet – mindenesetre leginkább a kicsi tudja, mire van szüksége. Egyes babák gyorsan szopnak, mások szeretnek elidőzni a mellen, és esetleg egy kis pihenő után folytatni az evést. Így aztán a szoptatásra néha elég pár percet szánni, de előfordul az is, hogy egy órán át tart.

Adj időt a babának az evésre – és lehetőleg ne szakítsd félbe a szoptatást.

Hányszor ajánlott szoptatni naponta?

Az anyatej rendkívül könnyen emészthető. Ez az oka annak, hogy azok a babák, akik szopnak, jobb étvágyúak, mint cumisüvegből táplált társaik.

Az első pár hónapban az újszülöttek gyakran akár naponta 12-szer is jelzik, hogy éhesek – vagy akár többször. Ez a napirendtől is függ persze. Gyakrabban lehet szükség szoptatásra a reggeli és a kora délutáni órákban, de sok baba szinte végigeszi a délutánt és az estét is.

A kis álomszuszék

Ha a baba sokat alszik és jobban szeret aludni, mint enni, előfordulhat, hogy hatnál kevesebbszer tudod megszoptatni. Ilyenkor próbáld felébreszteni és gyakrabban megkínálni – beleértve az éjszakát is. Ha ez nem működne (mert csemetéd továbbra sem érdeklődik jobban a szopás iránt, csak aludna és aludna), beszéld meg a dolgot a gyerekorvossal és ellenőrizd gyakran a kicsi súlyát.

Édes és tápláló

Minden egyes szoptatásnál először a legédesebb tejhez jut hozzá a baba, ami hígabb és szinte kékes, majd fokozatosan egyre kevesebb anyatejet tud szopni. A maradék tej viszont zsírosabb és tápanyagban gazdagabb: egyenesen eltelíti a babát. Ezért olyan fontos, hogy addig szopjon a gyerek, amíg maga úgy nem dönt: elég volt. Ekkor lehetsz benne biztos, hogy a mell kiürült és a baba az utolsó korty éltető nedűt is lenyelte.

Egy vagy két mellel?

Rendszerint elég csak az egyik melleddel szoptatni. Ha azonban a kisbaba inkább nagy mennyiségeket szopik, de ritkábban, akkor a legjobb, ha egy teljes adagot kap az egyik mellből, majd némi „desszertet” a másikból. Egy a lényeg: várd meg, amíg befejezi. Ha végzett, az azt jelenti, hogy egy mell elég volt.

Ha többet enne a baba

Hogyha gyermeked gyakrabban szeretne enni, nemcsak minden 1-2 órában, az annak a jele lehet, hogy nem volt elég zsíros, teljes a tej, de az is előfordulhat, hogy nem megfelelő csemetéd szopási technikája. Ha azonban nem fáj a melled, akkor valószínűleg helyesen szopik a baba: egészen körbefogja szájával a mellbimbót és az alsó alka legörbül. Próbáld kicsit tovább ugyanazon a mellen tartani a gyereket. Közben folyamatosan tartsd ébren (csiklandozd meg a talpát), hogy megbizonyodhass felőle: teljesen befejezte az evést.

A te babád is aludt már el szoptatás közben? Adj tanácsot a többi kismamának!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...