close

Idő önmagamra

A családi univerzum középpontjában a kisbaba áll. Nincs ebben semmi különös, hiszen a gyereknevelés időigényes és egyben csodálatos dolog. Ám néha egyszerűen muszáj, hogy legyen időd saját magadra is. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, hogyan válhat a szabadidő álomból valósággá.

Még egy zuhanyozásra is nehéz időt szakítanod? Nem szokatlan kihívás ez egy újdonsült szülő számára – alighanem mindannyian átéltünk hasonlót. A gyermekvállalás ugyanis mindent a feje tetejére állít. Új csillag kerül univerzumod középpontjába, így aztán azt az időt, amit korábban önmagadra szántál, most az új családtagra áldozod.

Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell vagy nem lehet időt találni önmagadra – illetve egymásra a pároddal. Persze ehhez nem árt némi leleményesség…

Olvasd el fórumozóink remek praktikáit és tanácsait. Így trükköznek ők, hogy időt találjanak önmagukra és a „felnőtt” dolgokra:

1. Ne legyél merev: ne próbálj mindent pont úgy csinálni, mint korábban. Találj új módszereket, amelyek működnek most is, hogy már van gyermeked. Jobb másképp csinálni dolgokat, mint egyáltalán nem csinálni.

2. Használd ki a lehetőséget és tedd azt, amit szeretnél addig, amíg gyermeked szundikál. Hagyd a mosást ilyenkor!

3. Fiúk, figyelem! A férfiaknak a gyermekvállalás után sem kell lemondaniuk a társasági életről, hiszen továbbra is dolgoznak. Add meg ezt a lehetőséget a párodnak is! Ha szeretne kicsit kimozdulni a barátaival vagy vásárolgatni menni, vállald át addig te a feladatait.

4. Ha nem dolgozik messze az otthonotoktól a párod, látogasd meg őt a kicsivel a munkahelyén ebédszünetben és bízd rá a gyerkőcöt egy órára. Te pedig a felszabadult időben foglalkozz egy kicsit magaddal.

5. Írj egy tízes listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretsz csinálni. Gondold végig, hogyan csinálhatnád újra ezeket vagy valami hozzájuk nagyon hasonlót kevesebb, mint egy órán belül. Tedd a listát talonba, aztán amikor a kicsi elalszik és éppen van kedved, válassz egyet a tízből és szerezz örömet magadnak.

6. Kényeztesd magadat. Töltsd ágyban a reggelt vagy az egész napot egy kupac újsággal (meg persze csemetéddel). A konyhai rendetlenséget pedig zárd ki az életedből azzal, hogy egyszerűen becsukod az ajtót.

7. Szombat vagy vasárnap reggel, szoptatás után küldd el párodat a gyerekkel sétálni. A felszabaduló időben olvasd el nyugodtan az újságot, zuhanyozz hosszan és élj egy kicsit, mint hal a vízben.

8. Ha nem is terveztél el előre semmit, amikor az alkalom kínálja magát, használd ki a lehetőséget! Szerezz örömet magadnak: olvass, zuhanyozz egy jót vagy csacsogj telefonon egy barátnőddel. Egyszerűen tedd azt, amire éppen kedved szottyan!

Te hogyan találsz magadnak szabadidőt az anyaság mellett? Adj nekünk tanácsot!
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...