close

Hogy kell helyesen szoptatni?

A szoptatás egyszerűnek tűnik, az első időkben mégis elkél néhány jótanács, sőt: jól jön egy komplett „használati utasítás”. A kérdéseknek ugyanis se szeri, se száma. Melyik a helyes szoptatási technika? Milyen a kényelmes szoptatópozíció? Mikor szopik jól a baba? Cikkünkből kiderül.

A gyerekek mesterien adják környezetük tudtára éhségüket. Egész biztosan rá fogsz jönni, mikor szeretnének enni: a jelek teljesen egyértelműek. Ha ugyanis éhesek, akkor enni akarnak – méghozzá azonnal.

Amikor gyermekedet a melleddel szembe fordítod, valószínűleg jelezni fogja, mit szeretne: elkezdi nyomni és a szájával keresni a melledet. Ez nem más, mint a baba veleszületett szopóösztöne, amely azon nyomban megmutatkozik, amint eljön az evés ideje.

Így tedd mellre a babát

Mielőtt a kicsit a melledre tennéd, helyezkedj el kényelmes, nyugodt testhelyzetben – úgy, hogy sehol se érezz feszülést a testedben. Hogy melyik a legideálisabb helyzet, azt ki kell tapasztalnod. Figyelj arra, hogy se a nyakad, se a hátad, se a karjaid ne feszüljenek meg és közel tudd magadhoz tartani a gyereket egészen addig, amíg a szoptatás be nem fejeződik. Ha ülsz, érdemes zsámolyt tenni a lábad alá. Ha fekszel, néhány párna kellően komfortossá teheti a műveletet.

Alapvető fontosságú, hogy a kisbaba magától is könnyedén elérje a melledet. Ne segíts neki a nyakad vagy a hátad előrehajtásával! Próbáld ki a szopipárnát vagy egy feltekert paplant, esetleg egy egyszerű párnát: vesd meg rajta szilárdan a karodat, illetve emeld fel vele a babát. Kényelmes, ha a karodat vagy a lábadat valami szilárd dolgon nyugtatod szoptatás közben.

Amikor sikerült kényelembe helyezni magadat, kezdődhet a szoptatás! A következőképpen csináld:

1. Úgy helyezd el a gyereket, hogy a mellbimbód az orra irányába mutasson.
2. Simuljon a baba pocakja a tiédhez. Húzd egészen közel a hasadhoz és biztonságosan támaszd meg a kis testét.
3. A babának nagyra kell nyitnia a száját és az egész mellbimbót be kell kapnia. Ügyelj arra, hogy szopás közben ne csukja be a száját. Ha kell, segíts neki: gyengéden húzd le és tartsd egy helyben az állát.
4. Onnan tudhatod, hogy a baba megfelelően tartja a száját, hogy az alsó ajka kifelé görbül, a bimbóudvart pedig teljesen betakarja a szája. Jó jel, ha a baba állkapcsa mozog. Ezt könnyen ellenőrizheted: csak figyeld a fülét.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...