close

Hagyd, hogy apa legyen a párod!

Nem könnyű megállni, hogy párod gyerek körüli megmozdulásait ne kritizáld. „Nem így kell, hanem amúgy…” Ismerős? Nyilván jót akarsz, de kifejezetten káros lehet, ha állandóan belebeszélsz a dolgokba – arról nem is beszélve, mennyire frusztrálhatja párodat ez a helyzet. Egy szó, mint száz: vegyél egy mély lélegzetet és lépj hátrébb kicsit!

Anyuka vagy? Tedd a kezedet a szívedre: hányszor álltál közvetlenül a párod mögé és adtál neki kéretlenül tanácsokat minden gyerek körüli teendővel kapcsolatban – a pelenkázástól elkezdve egészen addig, hogy melyik ruhában cukibb csemetétek…? Te is úgy gondolod, hogy lehetetlen kihagyni a tanácsok osztogatását, amikor a baba ordít a papa karjában?

Legyél te a biztos pont!

Ideális esetben képes vagy ellenállni és nem veszed el a gyereket az apjától, amikor nem muszáj. Ha azonban párod úgy érzi, vérnyomása a gyerek hangerejével együtt emelkedik (hogy képes egy ekkora gyerek ilyen éktelen sivalkodást csapni?!), nyilvánvaló, hogy stresszes és szeretné, ha segítenél neki megoldani a helyzetet. Ilyenkor te vagy a biztos pont. A segítség ráadásul gyakran tényleg csakis tőled jöhet, hiszen ha a baba éhes, nyilván egyedül te tudod ellátni nyugtató, finom anyatejjel.

Mellőzött apukák

Talán úgy tűnik, mintha a kispapát kicsit sem aggasztaná, hogy túl hamar feladja a dolgokat. De valójában pont az ellenkezője igaz. A legtöbb apuka kicsit mellőzve érzi magát: mintha az anyukák nem igazán bíznának bennük. Sőt: úgy érzik, párjuk minden lépésüket árgus szemekkel figyeli, amikor éppen a baba körül sürögnek-forognak.

Ám csak azért, mert a nő már rájött a dolgok nyitjára és megtanulta, hogyan kell az egyes helyzeteket kezelni, még egyáltalán nem biztos, hogy ő csinálja a legjobban vagy ő ismeri az egyedül üdvözítő módszert. Sokféleképpen meg lehet ugyanis egy síró babát nyugtatni, a pelenkázásra sem csak egyféle módszer létezik, és ha elnéző vagy (vagy becsukod a szemed…), a ruhaszínek és -minták is millióféleképpen kombinálhatók.

Úgy, ahogy akarod vagy sehogy!

Gyermeketeknek semmi bántódása nem esik pusztán attól, hogy különféleképpen gondoskodtok róla – éppen ellenkezőleg. A kicsik gyorsan megtanulják, hogy apa így csinálja a dolgokat, anya meg amúgy. Ez pedig éppen így jó, hiszen Apa Apa kell hogy legyen, nem pedig Anya klónja.

(Anyaként elég csak elképzelned, milyen volt az, amikor az anyósod először „segíteni” akart neked a síró baba megnyugtatásában…)

Apuka vagy? Kerek perec kérd meg párodat, hogy ne üsse bele mindenbe az orrát. Bízz magadban! Küldd el párodat egy kicsit pihenni – ez az egész családnak jót fog tenni. Hiszen a te kapcsolatod fejlődik a gyermekeddel, az anyuka pedig egy jól megérdemelt lazítást tudhat majd a magáénak.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...