close

Ha túl sok az anyatej

Hoppá, csöpög az anyatej! Ráadásul nem elég, hogy foltot hagy, még feszíti is a melledet. Lássuk, mit lehet tenni, hogy elkerüld ezt a kellemetlen helyzetet.

Kismamaként rendszerint akkor szembesülsz az erőteljes tejtermelés problémájával, amikor először szoptatsz: vagyis amikor megindul a tej kiáramlása. Vadonatúj mellméreted pedig lehet, hogy egyenesen sokkolóan hat rád. Néhány nap múlva azonban a tejtermelés fokozatosan alkalmazkodik a kisbaba igényeihez (ahogyan szép lassan a mellméreted is csökkenni kezd). Ha a kisbaba nem üríti ki a melledet teljesen, a szervezeted hamar felismeri, hogy kevesebb tej termelésére van szükség.

Hogyan előzhető meg a tejtúltermelés?

Alighanem kéretlenül is jóelőre figyelmeztettek az okosok, hogy ez a helyzet bizony eltart pár napig. Tény, hogy a túl sok anyatej képes szó szerint fájdalmat okozni neked. A melleidet szűknek érzed és nagyon érzékenynek. Az sem kellemes érzés, hogy a kisbabád nehezebben tud cumizni a mellbimbódból. Tetejében a túlzott tejtermelés hatására eldugulhatnak a tejcsatornák.

Mit lehet tenni a kellemetlen érzés csökkentése érdekében?

• Ha nagyon feszül a melled, hagyd szabadon csöpögni azt a melledet, amivel éppen nem szoptatsz. Ha így teszel, természetes módon csökken a nyomás.
• Amikor az eldugult tejcsatorna kezdeti tüneteit érzékeled magadon (azaz fáj és érzékeny a melled) vagy a kisbabád semmi jelét nem mutatja, hogy szopni szeretne, próbálkozz kézi vagy gépi fejéssel. De ügyelj rá, hogy ne szívj túl erősen: a fejés ugyanis még több tej termelésére ösztönzi a szervezetedet.
• Hagyd, hogy a gyermeked igényei döntsenek. Ha remekül érzed magad és a melledben sincs kellemetlen érzés (azt leszámítva persze, hogy feszül, amikor tele van tejjel, illetve tejfakadás előtt), akkor a legjobb, ha annyiszor szoptatod a gyereket, ahányszor csak igényli. A tejtermelés fokozatosan alkalmazkodik majd a baba igényeihez.

Szoptatás után ideális esetben puhának érzed a kebledet, fájdalmas csomók nélkül. A mell azonban sosem üres teljesen – egészen addig, amíg a baba igényli az anyatejet.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...