close

Bilire fel!

Egyszer csak két ember elhatározza, hogy itt az ideje örökre búcsút mondani a pelenkának. Ez a két ember pedig te vagy és a gyereked. Nem érdemes viszont siettetni a dolgot: előbb-utóbb mindenképpen elfelejti a pelenkát csemetéd!

Nem pontos, ha azt mondod: bilizésre „szoktatom” a gyereket. Nem számít ugyanis, hogy mennyit gyakoroltok: ha készen áll a gyerek, szobatisztává válik és kész. Ezért fölösleges nagy hűhót csapni a dolog körül. Ha elhatározzátok mindketten, hogy itt az ideje, akkor egy kis odafigyeléssel menni is fog.

Az önuralom kialakulása

A gyerekek 18-24 hónapos koruk körül válnak képessé arra, hogy szabályozzák a húgyhólyagjuk működését – ez pedig éppen a bilizésre szoktatás előfeltétele. A legtöbb ember szerint a kétéves kor a legideálisabb a szobatisztává válásra. De természetesen ez egyénileg változik. Minden gyerek más és más – az egyik már kétévesen készen áll a bilizésre, míg a másik akár négyéves koráig is húzza a dolgot.

Ahelyett, hogy az ideális életkor miatt aggódnál, inkább kezdd el figyelni a jeleket. A gyerek viselkedése alapján ugyanis következtethetsz arra, hogy elég érett-e már a bilizésre.

Mikor jön el az ideje?
1. Ha a gyerek száraz marad két egymást követő órán át. Például, amikor száraz pelenkával ébred egy délutáni alvásból. Ez azt jelzi, hogy vissza tudja tartani az ingert. A háromhónapos baba átlagosan óránként egyszer pisil. A hároméves ellenben minden második órában. Ez alapján persze csak viszonyítani lehet: alapvetően gyereke válogatja.
2. A gyerek grimaszaiból következtethetsz arra, hogy tudatában van-e annak, hogy éppen pisil vagy kakil. Ilyenkor például abbahagyja egy kicsit a játékot vagy piszkálgatja a pelenkát magán.
3. Ha a gyerek azt akarja, hogy pisilés vagy kakilás után rögtön tedd tisztába. A legtöbb gyerek először a kakilásra reagál, mivel a pisi gyorsan eltűnik a pelenkában.
4. Ha a gyerek érdeklődést mutat a fürdőszobai szokások iránt, és utánozni akarja a felnőtteket, amint a WC-n ülnek.

Nem megy varázsütésre

Időbe telik, mire a gyerek szobatisztává válik. Ahogy az is, hogy a szülők észrevegyék az apró jeleket. Idő kell arra is, hogy a kicsi belője, meddig tart neki elérni a bilit, ha menni kell. Szintén időbe telik, mire feltörölgeted a kis pocsolyákat, megmosdatod a gyereket és tiszta ruhába öltözteted. De végül sikerülni fog, ebben biztos lehetsz.

Vannak napok, amikor remekül mennek a dolgok – máskor meg előfordulnak kis balesetek. Néha egyenesen reménytelennek tűnik a bilire szoktatás. De hidd el: csak gyakorlás kérdése az egész! A gyakorlás pedig a fejre, a szervekre és az izmokra egyaránt vonatkozik.

Ne hasonlítgasd össze a gyerekedet másokkal! Mindenki a maga tempójában fejlődik. Van, akinek villámgyorsan megy – van, akinek több időre van szüksége. Légy türelmes: előbb-utóbb meg fog történni!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...