close

Az evés öröme

Nem tudod, milyen trükkel lehetne rossz evő gyermekedet egycsapásra jó étvágyúvá változtatni? Elárulunk két nagy titkot: hagyd a kicsit ismerkedni az étellel és varázsold az étkezést közös családi élménnyé!

Annak érdekében, hogy a kisbaba étvágya jobb legyen, elég néhány egyszerű dolgot szem előtt tartanod:

1. Ismerkedés az étellel

Bármilyen furcsán is hangzik, a csecsemőnek és a kisgyereknek kifejezetten jót tesz, ha kedvére maszatolhat az étellel. Ezért ne tiltsd meg neki. Az önfeledt babrálás révén könnyebben megbarátkozik az ételekkel, ez pedig az étvágyában is meg fog mutatkozni. A gyerek pont olyan játékosan fedezi fel és kedveli meg az ételt, ahogyan minden mást az életben. Az sem probléma (sőt!), ha szemed fénye előszeretettel keni körbe a száját majszolás közben. A nyelv mozgatása ugyanis – ha hiszed, ha nem – segíti a beszédfejlődést.

Légy előrelátó: tegyél egy műanyag terítőt az asztalra és a baba etetőszéke alá, a gyerek nyaka köré pedig kanyaríts egy jó nagy előkét. Szerezz be törésálló bögrét, amit bátran lehet hajigálni, nem esik bántódása, illetve felborulhat anélkül, hogy kiömlene a tartalma. Szerezz be olyan tányért, amely stabilan áll az asztalon, hozzá pedig egy masszív, strapabíró kanalat. Készülj fel rá előre, hogy a babának és neked is át kell majd öltöznötök evés után. Ja, és mindeközben ne felejts el mosolyogni – még akkor se, ha a gyerek téged próbál megetetni, ahelyett, hogy maga falatozna, a krumpli meg a hajadba ragad. Ez az egész hercehurca esetenként kétségbeejtő rendetlenséggel jár – ennek ellenére emlékeztesd magadat mindig arra, hogy idővel javulni fognak a dolgok. Ugye te sem láttál még úgy étkezni egy felnőttet – vagy akár csak egy ötévest –, mint egy 9 hónapos babát? Na, ugye.

2. Közös étkezések

A közös családi ebédek és vacsorák nemcsak az evésről szólnak, hanem jóval többről. Közben élvezitek egymás társaságát – még akkor is, ha nem tart az egész tovább 5-15 percnél – hiszen ennél többet egy kisgyerektől nem is lehet elvárni. Természetesen egy közös ebéd vagy vacsora segít abban is, hogy a kicsi társas lénnyé váljon. Nem ritka a gyerekeknél, hogy otthon csak piszkálják az ételt, az oviban viszont jóízűen esznek. Hogy ez hogy lehet? Egyszerűen szeretnek a kis barátaikkal lenni – és enni.

Nem számít, hogy a gyerek evésideje egyébként máskor van, mint a tiéd – ez rendszerint 1 éves kor táján lesz csak kiszámítható –, a kicsi attól még ott ülhet veled vagy veletek az asztalnál, egy kis zöldséget majszolgatva vagy bele-belekóstolva a többiek ételébe. Egy kisebb baba akár ülhet valamelyik felnőtt ölében is.

Próbáld megfogadni tanácsainkat és hamarosan meglátod: ezek a kis trükkök segítenek felkelteni a gyerek figyelmét az ételek és az evés iránt.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...