close

A tejfakadás

Minden tiszteletünk a hormonoké, mégis az a helyzet, hogy végső soron a gyermeked az, aki anyatejet tud fakasztani. Ráadásul ő határozza meg azt is, mennyi tejet termeljen a szervezeted. Ezért aztán, ha el szeretnéd kezdeni a szoptatást vagy úgy érzed, több tejre van szükség, csak helyezd a babát a melledre!

A kisbabák szopóreflexe rendkívül erős az első pár napban – különösen a szülést követő második és harmadik napon. Ekkor a melledre tett kicsinek komoly erőfeszítésébe telik, hogy hozzájusson az anyatejhez.

Nem kizárt, hogy olyan csodálkozva nézel majd saját melleidre, mintha sosem láttad volna őket. Teljesen másképpen néznek ki, mint korábban – ráadásul nagyobbak is! Duzzadtak, lágyak és tele vannak tápláló anyatejjel.

Szoptatás indul!

A kisbaba hamar belejön az evésbe – a tejtermelődés pedig az ő igényeihez alkalmazkodik. Leleményes egy szerkezet a női test! Ha a gyerek sokat szopik, a tejtermelődés fokozódik, ha pedig nem nagy étvágyú a kicsi, akkor csökken. Lehet, hogy beletelik pár napba, amíg optimalizálódik a tej mennyisége, de mindenképpen megtörténik, aminek meg kell történnie.

A tejelválasztás

Amikor a kisbaba a mellbimbódat szívja, az agyadba olyan impulzus érkezik, melynek hatására megindul a szoptatáshoz nélkülözhetetlen két hormon kiválasztása. Az egyik hormon a prolaktin, amely a tejtermelést segíti. Minél többet szopik a baba, annál több prolaktin választódik ki – és fordítva. A másik hormon az oxitocin, amely a kilövellőreflexet szabályozza (vagyis azt a folyamatot, amelynek során megindul a tej kiáramlása a mellből).

A tejfakadáshoz már egy ideje szopnia kell a babának. A bizsergő érzésből feltehetően tudni fogod, hogy megtörtént a dolog. Lehet, hogy csak csepegni fog a tej, de lehet, hogy sugárban permetez majd. Vannak nők, akik nem érzik biztosan, hogy megtörtént a tejfakadás – míg mások azonnal tudják, amint a baba felsírt.

A stressz gátolja a tejelválasztást

A tejelválasztás kevésbé hatékony, ha feszült, stresszes vagy. Ezért igyekezz békés, nyugodt környezetet teremteni magad körül.

Később, ahogy egyre magabiztosabb és rutinosabb leszel, a szoptatás könnyebben megy majd. A legtöbb nő számára egyenesen reflexszerűvé válik, amelyet gondolkodás nélkül lehet végezni. Automatikus, ugyanakkor meghitt napi rutin lesz belőle. Nem kell hozzá sok idő és te is így érzed majd!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...