close

A táplálkozási piramis

Nap mint nap, számtalanszor halljuk, mennyire fontos a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. De vajon mit jelent ez a látszólagos közhely valójában? A választ a táplálkozási piramis adja meg.

Annak ellenére, hogy a táplálkozási piramis nem új találmány, megbízható útmutatást nyújt mindazok számára, akik bizonytalanok az egészséges táplálkozás ismérveit illetően. A piramis hat lépcsőfoka bemutatja azokat az ételcsoportokat, amelyekre mindennap szüksége van felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Tények és tápanyagok:

A protein az izomépítésben játszik fontos szerepet. Mivel azonban a szervezet nem tudja tárolni, mindennap be kell juttatnunk az ételek segítségével. A legfontosabb proteinforrások a tejtermékek, a hús, a hal, a tojás, a borsó és a bab.

A szénhidrátok energiát adnak: tulajdonképpen a test üzemanyagai. Fontos szénhidrátforrás a tészta, a rizs, a kenyér, a burgonya, a gyümölcs, a zöldségek, a csecsemőtápszerek, valamint a zabkása.

A zsír szintén fontos energiaforrás, amely segít a zsírban oldódó vitaminok feldolgozásában. A gyerekeknek több zsírra van szükségük, mint a felnőtteknek: egyrészt, mert növésben vannak, másrészt pedig mert fizikailag rendkívül aktívak. Kétéves korig ajánlatos több zsiradékot adni a gyerekek ételéhez (kb. egy teáskanálnyival). Minél lágyabb a főzéshez használt zsiradék, annál egészségesebb. Ezért válassz repceolajat vagy finom olívaolajat, esetleg lágy margarint, ha gyerekeknek főzöl.

Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. De melyek a legfontosabbak?

Cink – megtalálható a tejben, a mézben, a bébitápszerben, a kenyérben, illetve a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben.

Kálcium – tejtermékek, zöld színű zöldségek és csecsemőtápszerek tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

Vas – rengeteg ételben fellelhető, például a húsokban, a zöld színű zöldségekben, a májban és a lisztben. Annak ellenére azonban, hogy sok étel tartalmazza, a gyorsan növekvő gyerekeknek mégis nehéz elegendő vashoz jutniuk. Ezért fontos külön pótolni, akár táplálékkiegészítők segítségével. A vas legkönnyebben C-vitamin jelenlétében szívódik fel, ezért érdemes pl. narancslét vagy gyümölcspürét kínálni a magas vastartalmú élelmiszerek, illetve a vaspótlók mellé.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a gyerekek növekedéséhez és egészségéhez.

A-vitamin – elengedhetetlenül fontos a szem számára. Megtalálható a vajban, a margarinban, a halban, a májban, a tojásban és a tejben, továbbá a gyümölcsökben (különösen a citrusos és a bogyós gyümölcsökben), a burgonyában, a zöldségekben (főképp a gumósokban). A-vitamint tartalmaznak továbbá az olajokban gazdag halak (pl. a lazac), illetve a sütőolajok.

A tányérmodell

Azoknak a gyerekeknek, akik változatosan táplálkoznak, illetve sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, nincs szükségük táplálékkiegészítőkre – a D-vitamint kivéve.

De vajon mekkora mennyiségeket kell és lehet fogyasztani a táplálkozási piramison szereplő ételekből? Különösen a gyerekeknél fontos kérdés ez, akik épp most kezdenek teljes értékű ételeket enni. A modell szerint a tányér 1/3-ára hús vagy hal kerüljön, 1/3-ára zöldségek, a maradék 1/3-ot pedig tartsuk fenn a tészta, a burgonya és a rizs számára. A desszert ideális esetben gyümölcs legyen.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...