close

A szoptatás dicsérete

Kétség nem fér hozzá, hogy az anyatej maga a tökéletes táplálék. Minden tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemőnek élete első hat hónapjában szüksége van. Ennél is csodálatosabb jelenség, hogy tápanyagösszetétele a baba fejlődéséhez idomulva változik. Kényelmes, nem? A szoptatásnak egyszerűen nincsenek hátrányai…

Nem szükséges persze hosszasan ódákat zengeni az anyatej magas tápanyagtartalmáról: anélkül is sokat méltatják – teljes joggal. Először is: az anyatej zsírsavakat és proteineket tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a kisbaba sejtjeinek és szöveteinek fejlődéséhez. Másodszor: egy páratlanul könnyen emészthető táplálékról van szó.

Szoptatás és allergia

Az anyatej – számos egyéb jótéteménye mellett – olyan antitesteket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A szoptatás emellett képes kivédeni, de legalábbis késleltetni az allergia kialakulását. Sőt: a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az anyatej hosszútávú védelmet nyújt számos krónikus betegség ellen.

Egészségügyi előnyei mellett a szoptatás rendkívül praktikus is. Magaddal viheted a csemetéd táplálékát mindenhová, mindig az optimális hőmérsékleten tárolva azt – ráadásul mindezt ingyen kínálja a szervezeted.

Ha pedig ez még mindig nem lenne elég: a szoptatás a gyermek táplálásán, védelmén és a praktikumon túl biztonságot, közelséget és komfortérzetet nyújt a babának. Maga a meghittség!

Lényegtelen a mell alakja

Ami a szoptatásra való felkészülést illeti: bízz a testedben! Nincs szükség külső beavatkozásra – hidd el, a női szervezet pontosan tudja a dolgát! Szóval felejtsd el, hogy messzemenő következtetéseket lehet levonni a mell és a mellbimbó alakjából. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy – pont ugyanúgy képes tejet termelni. A mennyiség változhat, egyben azonban biztos lehetsz: a tejed épp a gyermeked igényeinek megfelelő összetételű lesz.

A szoptatás türelemjáték

Sok kismama meglepődik, amikor azzal kénytelen szembesülni, hogy a szoptatás korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolná az ember. Dehát ez a test természetes funkciója, nem? Így igaz, mégse légy türelmetlen! Némi idő még a természetes folyamatok beindulásához is szükséges. Meg kell szoknod, hogy mostantól 24 órás szolgálatban leszel, mint egy nonstop étterem alkalmazottja. Meg persze a csemetédnek is rá kell jönni a dolgok nyitjára, ugye. Továbbá ott van az érzékeny mellbimbók problémája – és a többi, és a többi. Csodálkozol, hogy nem megy varázsütésre?

Adj egy-két hetet magatoknak. Rendszerint csak egy kis békére és csendre van szükség, na és persze időre és türelemre. A legtöbb szülő szerint két-három hétbe is beletelik, mire mindenki belejön a dolgokba. Ha ezt az időt szerencsésen túléltétek, a szoptatás végre könnyű és élvezetes napi rutinná válik.

Ajánlott teendők a szoptatás megkezdése előtt:

• Olvass a szoptatás technikájáról.

• Beszélgess a témáról a védőnővel.

• Vitasd meg a dolgokat partnereddel. Könnyebb belejönni a szoptatásba, ha a betanulási szakaszban melletted áll valaki, aki segít az ügyes-bajos napi dolgok intézésében, illetve a háztartásban.

A szoptatás jó és hasznos dolog – de nem minden áron. Ne noszogasd örökké saját magadat! Ha minden igyekezeted ellenére sem működik a dolog, akkor egyszerűen ne szoptass. Kérd ki szakember segítségét és válassz más alternatívát!

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...