close

A falatoktól a falásig

Egy kis adag pürével kezdődik. Aztán jön a fogzás, majd egy kis rágcsálás. Nem telik el sok idő, és már ugyanazt eszi a gyereked, mint te!

Hat hónapos korig az anyatej a kisbabák ideális és ajánlott tápláléka. Később elkezdődhet a szilárd ételhez szoktatás. Ez három lépésben történik:

6 hónaposok – apró falatok

Ahogy telik az idő, mindig több és több falatkát ehet a baba – egészen addig, amíg a nagyobb adag főtt ételig el nem juttok. Eleinte sokan fele-fele arányban etetik a kisbabát szilárd étellel és anyatejjel.

8 hónaposok – al dente

Ebben a korban bújnak ki a baba első fogai, és ekkortól tudja a kicsi oldalirányban is mozgatni az állkapcsát. Itt az ideje hát, hogy valamivel többet rágjon: apró, puha falatkákat előre felvagdosott ételekből. Ez az időszak különösen fontos, nemcsak a nyelv és a száj, de a beszéd fejlődése szempontjából is. Előfordul, hogy a baba kicsit megforgatja a szájában az ételt, összegyűjti oldalt, aztán kiköpi – de te ilyenkor se add fel. Idővel a gyerek kitanulja a rágás minden csínyját-bínját.
Bátran próbálkozz új ízekkel – még akkor is, ha csak sok-sok kínálgatás után sikerült valamit megszerettetned a gyerekkel. Időbe telik, amíg a babák megszoknak egy ismeretlen ízt.
Próbálkozhatsz teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel, pl. zabkásával is.

Optimális, ha naponta kétszer eszik főtt ételt a baba: ebédre és vacsorára húsos vagy halas fogásokat, utána desszertnek gyümölcsöt. A többi étkezésnél maradhat az anyatej vagy a csecsemőtápszer.

1 évesen – Majdnem, mint a nagyok

Mostanra lassacskán megismerkedett a gyerek a család többi tagjának étrendjével. A sózást viszont ajánlatos visszafogni (nem tesz jót a kicsi veséinek) és csípős fűszerekre sincs semmi szükség. Ilyentájt már megkóstolhat némi sült ételt is a baba.

3 évesen és később – a kis gyanakvó

A vizsgálatok szerint a hathónapos babák nyitottabbak az új ízekre és ételekre, mint az idősebb gyerekek. Kétéves korban már macerás újdonságot elfogadtatni a gyerekkel, de a legnehezebb ebből a szempontból az öt- és tízéves kor közötti időszak.
Az első két évben minden összefügg a gyerek fejlődésével. Természetes az is, hogyha a baba visszautasítja az ételt: éppen önállóvá válik ugyanis. Idővel, ahogy fokozatosan más és más ízekkel ismerkedik meg, úgy lesz egyre kevésbé finnyás.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...