close

Mesterséges megtermékenyítés (IVF)

A lombikbébikezelés az akaratlan gyermektelenség minden fajtájánál megoldás lehet: három beültetés után a pácienseknek majdnem a háromnegyede szülői örömök elé néz.

Az IVF egy mozaikszó, az in vitro fertilisation kifejezés rövidítése, amely latinul szó szerint annyit tesz: megtermékenyítés egy üvegben. A köznyelvben a mesterséges megtermékenyítés vagy a lombikbébikezelés szavakat használják erre az eljárásra. Leegyszerűsítve: a kezelés során annyi történik, hogy a nő petesejtjét a férfi hímivarsejtjével megtermékenyítik – méghozzá a testen kívül.

Annak érdekében, hogy a lombikkezelés sikerének esélyét növeljék, egynél több petesejtet termékenyítenek meg. Ehhez a nőt saját szervezetének hormonjaival kezelik, melynek eredményeképpen a petefészkek több petesejtet termelnek. Mindeközben a peteérést igyekeznek megelőzni, hiszen a cél az, hogy a petesejteket még azelőtt kiemeljék, hogy a petevezetékbe kilökődnének.

A peteérés előidézéséhez kétféle módszert alkalmaznak. A bonyolultabb eljárás a nő hormonkezelésével kezdődik, melyhez orrsprayt használnak, amely „alaphelyzetbe” állítja a szervezetet. Ez azt jelenti, hogy a nő egyfajta korai menopauzát él át azelőtt, hogy a peteérést serkentő hormonokat a szervezetébe juttatnák. Az egyszerűbb eljárás során a peteérést annak befejeződése előtt megállítják.
 
A petefészkek munkára bírása
A petesejtek rendszerint kb. 10 nap alatt jutnak el a peteérés fázisába. A petefészkek működésének stimulálásához szükséges hormon mennyisége egyénenként változik. Az eljárás során több alkalommal szükséges vért venni az optimális hormondózis megállapítása érdekében. A páciens magának adagolja a hormonokat egy ún. injekciós pen segítségével, amely többé-kevésbé egy tollra hasonlít, tollhegy helyett azonban egy tű található a végén. A segédeszköz használatát bárki könnyen meg tudja tanulni, mindenféle egészségügyi gyakorlat nélkül.

A hormonkezelés mind a hangulatot, mind a szervezet működését befolyásolja, bár ez egyénileg változik. Egy dolog azonban biztos: ez az időszak minden tekintetben próbára teszi a nőket.
 
A petesejtek eltávolítása
A kezelés végéhez közeledve egy ultrahangvizsgálattal megállapítják, mikor a legcélszerűbb a petesejteket eltávolítani. Az orvos a hüvelyen és a méhen keresztül képes megvizsgálni a petesejtekhez tartozó, folyadékkal teli hólyagokat a petefészkekben. Az ultrahangkészülék végére erősített vékony tű segítségével az orvos kiszívja a folyadékot a hólyagokból. Mindez nagyjából 20-40 percet vesz igénybe és szinte fájdalommentes – ami pedig a lényeg: megnyugvást ad az embernek.

A kiemelés után az orvos remélhetőleg egynél több petesejtettel kezdhet hozzá a megtermékenyítésnek. De akár egy is elegendő lehet...

A petesejtek kiemelése közben a férfi sem tétlen: gondoskodik a megtermékenyítéshez szükséges hímivarsejtekről.
 
Megtermékenyítés
A kezelés következő fázisában a spermiumokat centrifugalizálják, azaz kiválasztják közülük a legéletképesebbeket. A petesejteket pedig speciális módszerrel megtisztítják a vértől és egyéb váladékoktól. Ezután a petesejt és a hímivarsejt egy ún. tenyésztőedénybe kerül, amelyet aztán megfelelően temperált tárolóba, egyfajta inkubátorba helyeznek, amelyben a feltételek a lehető legteljesebb mértékben hasonlítanak az emberi szervezetben tapasztalhatókhoz hőmérséklet, pH-érték és páratartalom tekintetében. Ezután nincs más hátra, mint a spermiumokkal megtermékenyíteni a petesejtet. Ha szükséges, egy vékony tűvel segítik a hímivarsejtek petesejtbe jutását.

Már másnap megfigyelhető a megtermékenyülés első jele: két magocska hamarosan egybeolvad és sor kerül az első sejtosztódásra. Általában az érett petesejtek kb. 80%-a termékenyül meg a tenyésztőedényben.
 
Beültetés
Nagyjából három nap múlva egy megtermékenyített petesejtet kiválasztanak (ha több is van, akkor a maradékot lefagyasztják, hátha szükség lesz rájuk egy későbbi fázisban), majd beültetik a méhbe annak reményében, hogy stabilan beágyazódik a méh belső membránjába, az ún. endometriumba, hogy ott folytassa a növekedést. Pontosan úgy, mint egy normál terhesség esetében.

Ezután várakozás következik. Ismét...

A várakozás olyasvalami, amiről a lombikprogramban részt vevő párok szinte szakértőként tudnak mesélni. Hiszen először is hónapokig várnak a peteérésre és a menstruációra. Aztán ismért várnak és megint várnak – a vizsgálatra, az eredményekre, majd a lombikkezelésre... Ám sok pár számára a legrosszabb arra várni a petesejt-beültetés és az első terheségi teszt között, hogy vajon sikerült-e a megtermékenyítés vagy sem. Két teljes hét gyötrődés. Aztán a pozitív terhességi teszttől az első ultrahangig megint ugyanez.

 
Három párból kettő szülő lesz
Elmondhatatlan, milyen érzés, amikor a teszt negatív, és amikor mégis megjön a havivérzés – gyerek pedig sehol... Ilyenkor elölről kezdődik a várakozás egészen az újabb kísérletig.
Ugyan minden harmadik nő anya lesz az első lombikkezelés után, de tény, hogy a program sikerének valószínűsége a próbálkozások számával növekszik. A háromszor próbálkozó nők közül kettő örülhet a gyermekáldásnak. Ez pedig reménykeltő!

Mielőtt azonban belevágnátok a lombikprogramba, legalább egyvalamiben érdemes biztosnak lennetek: beszéljétek meg és egyezzetek meg egymással, hány kísérletet tesztek.

Ellenkező esetben ugyanis a várakozás könnyen összeomláshoz vezethet.
Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...