close

Amikor nem tudsz teherbe esni

Frusztráló és aggasztó dolog, ha képtelen vagy teherbe esni – annak ellenére, hogy hónapok óta próbálkoztok. Sokan azt mondják, akkor fog megtörténni, amikor nem gondolsz rá. Nem gondolni rá viszont szinte lehetetlen…


Próbálkozol hónapról hónapra. Szeretkezel, mintha nem lenne holnap – ráadásul nem is mindig élvezed, főleg ha ma este éppen kötelező csinálni. Eredmény pedig semmi. Közben jön az ezerszer hallott jótanács a jószándékú barátoktól és a családtól: ne gondolj rá. Érdekes egy tanács ez. Hogyhogy ne gondolj rá, amikor az ébren töltött óráid nagy részét az ovulációd és a ciklusod figyelése teszi ki?! Hiszen annyira szeretnél teherbe esni. Annyira, de annyira szeretnél anya lenni…!

És csak nem akar megtörténni.

Amikor nem történik semmi, az nyilván padlóra küld.
Valószínűleg évekig szedtél fogamzásgátlót és évekig aggódtál azon, nehogy véletlenül teherbe ess – most meg, amikor minden erőddel azon vagy, hogy összejöjjön és nincs akadály sem előtted, nem történik meg a dolog. Őrjítő helyzet!

Alkalmanként tényleg meg is őrülsz kicsit – szomorú, mérges és csalódott vagy. Közben pedig nagyon egyedül érzed magad, hiszen kinek mondhatnád el, hogy éppen a gyermek összehozásán munkálkodtok? Ez ahhoz túl személyes dolog. Így aztán megpróbálod egyedül megemészteni a csalódottságodat, miközben úgy tűnik, mások villámgyorsan teherbe esnek és egyik gyereket szülik a másik után. Persze ők azok, akik általában óvatoskodva megkérdezik tőled, mikor jön a baba…

Elmondani vagy hallgatni?

Fogd a munkára, hogy nincs még baba vagy mondd inkább azt, hogy várni szeretnél egy kicsit? Esetleg mondd el az igazat? Hogy egyszerűen nem történik semmi? Csakhogy akkor megint jön a jó öreg, használhatatlan tanács: “Ne gondolj rá. Ismerek valakit, aki feladta a próbálkozást és szinte azonnal teherbe esett.”

A tanács viszont afféle nesze semmi, fogd meg jól bölcsesség, hiszen ha megfogadod, az olyan, mintha elismernéd, hogy nincs remény – és ugye különben sem tudsz nem gondolni rá.

Fordulj szakemberhez!

Talán már engedtél a csábításnak és kipróbáltad az összes diétát, az összes kezelést és az összes lehetséges pozíciót. A legjobb tanács ennek ellenére az, hogy éld tovább normálisan az életedet, szeretkezz a megfelelő időpontokban, legyen kiegyensúlyozott az étrended, aludj eleget és ne stresszelj.

Általában azt tanácsolják, hogy legalább egy évet érdemes várni, mielőtt nőgyógyászhoz fordulsz, de ha szeretnél beszélgetni a dologról már most, keresd fel bátran háziorvosodat. Vagy csevegj a többiekkel a Libero oldalán! Mindez segít tudatosítani magadban, hogy nem vagy egyedül.

Hiba történt, kérjük, próbálkozz később.
Oldal betöltése folyamatban...